Posts

Showing posts from June 28, 2015

Resepi puding roti SUPER senang dan kisah jiran

Image
Hi Assalammualaikum, Salam Nuzul Quran. Alangkah indahnya hidup kalau I boleh konsisten baca Quran..tapi iman ni asyik naik turun, lagi banyak turun dari naik...Doakan I yang baik- baik ye..
Harinie nak cerita kisah jiran I...I panggil dia aunty je...I xingt nama die...and kalau ingat sekali pun I tak nak bagitau nama dia dalam blog nie..Biarlah setakat uolls tau betapa baiknya aunty yang makes me feel it's something yang I patut value and share,and of course, I tak dak diary so blog nie umpama diari I cite bende2 yang I think should be keep as memory and value. Sabar la ye korang...sebab terpaksa baca blog I...Kenapa I cakap value? Bagi I, manusia nie semua dilahirkan suci dengan hati yang baik dan mulia. Allah cipta kita sempurna. Tak kisahlah bangsa apapun.
I ada kenal satu Prof nie, I tak kenal rapat..but he's one of the most successful prof dalam hospital. Tapi sayang his life as a person especially sebagai seorang Islam hampir kosong. I tak boleh judge dia, I know, I…

Quran, sakit dan adat

Assalammualaikum. Izinkan I share sikit satu insiden yang berlaku beberapa hari lepas sewaktu I kerja shif petang, malas nak up status kat FB sebab nanti mulalah ada yang cakap I ni poyo- poyo tunjuk baik bagai..so biarlah sekadar catitan dalam blog. Tak ramai orang kenal I dalam blog.. I bukan seorang yang warak mahupun alim tetapi I asyik terfikir kenapa masih wujud pemikiran segelintir manusia yang masih mencari Allah hanya ketika disaat- saat akhir nyawa. I juga tak terlepas dari menjadi segenlitir manusia yang lupa dan alpa tersebut. Tapi moga- moga suatu hari atau dalam masa terdekat ni Allah berikan kekuatan untuk I lebih istiqamah dalam ibadah. Doakan ye..
Ceritanya begini, bekerja di wad kritikal hampir 50% pesakit yang I jaga adalah dalam keadaan bertarung nyawa, peratusan untuk hidup kebanyakkannya 50/50 , tidak ada statistik yang sahih mengenai peratusan tersebut tapi dari pengalaman macam tulah yang I nampak, average umur pesakit pula, tak tentu, ada yang muda belia, ada…

Minum "LivYoung Noni Al-Qurma dan menang percutian di Hard Rock Hotel

Image
Hi, Assalammualaikum. Bulan Ramadhan is all about giving, Betul tak? I mean..memberi sepatutnya tak perlu kisah bulan apa- apa pun, tapi macam dah jadi adat bila bulan puasa orang rajin memberi. Bulan lain kurang sikit sebab syaitan ada. hihi.. Apa- apapun, biarlah niat tu betul. So, I nak share sikit perfect gift for Ramadhan, introducing Noni Al- Qurma by Livyoung. Noni atau dalam bahasa lainnya mengkudu adalah salah satu bahan utama dalam minuman tersebut. I tak pernah expect mengkudu boleh dijadikan minuman sedap sebab kat depan rumah tu ada je pokok mengkudu tapi tak ada keinginan lansung nak rasa mengkudu sebab rupa dia menakutkan(Thanks jiran bagi pinjam pokok mengkudu buat prop:) Tapi Livyoung memang bijak sebab gabungkan mengkudu dengan kurma sebab semua orang tau kurma ni makanan sunnah. However, kurma shouldn't be just a sunnah food tau.. Dalam Quran je ada 20 ayat sebut pasal kurma. Maksudnya, kita perlu amalkan kurma dalam kehidupan seharian bukan hanya pada bulan pu…