Posts

Showing posts with the label ISLAM

Quran, sakit dan adat

Assalammualaikum. Izinkan I share sikit satu insiden yang berlaku beberapa hari lepas sewaktu I kerja shif petang, malas nak up status kat FB sebab nanti mulalah ada yang cakap I ni poyo- poyo tunjuk baik bagai..so biarlah sekadar catitan dalam blog. Tak ramai orang kenal I dalam blog.. I bukan seorang yang warak mahupun alim tetapi I asyik terfikir kenapa masih wujud pemikiran segelintir manusia yang masih mencari Allah hanya ketika disaat- saat akhir nyawa. I juga tak terlepas dari menjadi segenlitir manusia yang lupa dan alpa tersebut. Tapi moga- moga suatu hari atau dalam masa terdekat ni Allah berikan kekuatan untuk I lebih istiqamah dalam ibadah. Doakan ye..
Ceritanya begini, bekerja di wad kritikal hampir 50% pesakit yang I jaga adalah dalam keadaan bertarung nyawa, peratusan untuk hidup kebanyakkannya 50/50 , tidak ada statistik yang sahih mengenai peratusan tersebut tapi dari pengalaman macam tulah yang I nampak, average umur pesakit pula, tak tentu, ada yang muda belia, ada…

World's Hijab Day

Image
Hello beauties^-^ As today is 1st of February, did you know today is the World's Hijab Day? What is Hijab exactly? To me, it's not purely rely on the fact that we covered our head, but as a whole, covering our bad decisions and intentions. As we wear hijab, it teaches us to be patience towards everything. Physically, when I first wear hijab, it teaches me to be patience in wearing them alone and resist from the common society perception 'alasan' of not to wear hijab that is 'panasla' and so not fashionable..Yes.. I said it once..and I'm ashamed of it...Now, I am truly proud of  my hijab.
Well when you wear hijab it's actually teaches you to not do stuff that is prohibited by God...even if you really wanted to ..you will somehow feel bad about it...and it also teaches me to look decent, act appropriately and take care of my cleanliness. 
I am proud to say that many local celebrities also takes on the journey on wearing hijab and found success along thei…

Ramadhan & Telekung Raya @ Bella Ammara.

Image
Assalammualaikum W.B.T♥

Entry kali nie iqa nk share experience during Ramadhan. Bile bekerje di hospital ramai pesakit yg xpuasa sbb xdisuruh dan ad yg xboleh...dn Terpaksela telan air liur bile suap pesakit..walaupun hakikatnye makanan hospital xdela sedap sngt...Jd dlm keletihan melayan kerenah doctor lg , kite kdg2 lupa tanggungjawab kite terhadap pesakit Islam yg terlantar..Baru2 nie iqa berkesempatan menghadiri majlis ilmu, Ustaz tu membuka mata iqa dgn kenyatan die bahawa 'sesungguhnya kerja seorg jururawat adlah ditengh2 dosa dan pahala..kalau kita mampu ajar pesakit solat dn kite mampu ingtkn pesakit solat sudah cukup untuk kite mendpt pahale tp klo kite sendiri yg bwat hukum pesakit xperlu solat sedangkan pesakit mampu, wajib dan waras...kite pown share dosa pesakit...Semoga Iqa xlalai dlm pekerjaan dan ibadah...Amin..Sekadar peringatan buat diri sendiri.

Untuk menaikkn semangat iqa beribadah dibulan puase :) Iqa shop telekung kat Bella Ammara.
Cantikkan bile model bella p…