Posts

Showing posts with the label kahwin

{MARRIED MONDAY} Look of the day kahwin edition and my bridesmaid.

Image
Herlo and Salam, so sorry for the long overdue post. The thing is I'm super damn tired sebab hari2 keje penat jaga patient ill. Tapi Alhamdulillah...finally I get a day off. So anyway.. Harini iqa just nak share simple post on what I wear on my wedding day dan jugak apa yang my bridesmaid and family wear. And hope dapat bagi inspirasi kepada B2B sekalian.
Well, actually I memang gila2 pink. Tapi malangnya I bukan manusia yang sesuai pakai kaler pink sebab I gemuk. Tips orang gemuk.nak nampak kurus haruslah pakai kaler gelap kan?. Cerita pasal baju kahwin memang sedih. Kami memang on tight budget. Dengan bajet yang ciput dan impian yang menggunung I mula cari wedding planner yang boleh provide everything termasuklah baju, makeup, khemah, DJ, pinggan mangkuk bagai.
Ceritanya camniee...I kan anak first dalam family, so tak banyak pengalaman dalam bende2 sebegini. Jadi ingatkan nak serahkan segalanya di atas tanggungjawab wedding planner. Tapi urusan jadi complicated sebab bajet cipu…

{Married Monday} Pengantin design Kad Kahwin, bunting dan banner sendiri.

Image
Assalammualaikum and Salam Maulidur Rasul buat semua saudara seislam. Bersama2lah kita memperbanyakkan selawat ke atas Baginda Rasullulah S.A.W dan moga2 suatu hari nanti kita dijemput Allah untuk melihat sendiri makam Nabi di tanah suci. InsyaALLAH.. Semalam baru je tertengok cerita pasal Nabil Ahmad pergi haji. Allahhu... rasa sayu sangat sebab diri ni belum dijemput Allah. Alangkah bertuahnya si Nabil tu dapat pergi umrah dan diusia yang muda dijemput menunaikan haji. Teringin nak pergi sana. Tengok rakan2 sekerja yang dah bekerja kat Arab semua dapat peluang jenguk makkah. Hopefully one day it's my day.
Hari nie Iqa nak share sikit pengalaman buat kad kahwin, bunting dan banner sendiri. Bukan pandai pun sebenarnya, cuma nak cut kos dan memandangkan I seorang yang banyak songeh, adalah lebih baik untuk design sendiri daripada kena kutuk dengan designer2 terkemuka. I memang minat design kartun2, tapi sayang bakat melukis tangan dan dengan PC pun tak berapa, masa jalan2 kat net …

{Married Monday} Hantaran DIY bajet sederhana, Rezeki nak kahwin

Image
Salam, Hello reader, InsyaALLAH.. setelah beberapa lamanya tinggal dunia blogging rasa I'm ready to be back. Rindu nak share pengalaman dan pengetahuan yang tak seberapa nih. Untuk Isnin kali ni I nak share how to jimat dalam hantaran kahwin dan akan datang, segala yang telah I lalui sewaktu kahwin akan I share kan di blog. InsyaAllah..moga2 kerajinan mengetaip tu adalah. Seathun dah berlalu harap2 tak lupa lagi.

Bagi hantaran, setelah berbincang dengan pihak suami,we decided to do 7 dulang berbalas 5. Maka bermulalah misi mencari dulang dan hiasan2 yang sepatutnya. 3 kedai most visited time mencari barang2 hiasan hantaran adalah seperti berikut sebab dulu duduk dekat cheras, so belakang rumah je and berdekatan ada satu kedai jual barang borong so I dengan mak selalu singgah beli coklat kat sana for doorgift, but tu nanti I share in next entry.
1) Fah Lean Floral Trading Sdn Bhd No. 2 & 2A, Jalan 1/3, Taman Industri Selesa Jaya 43300 Balakong, Selangor, Malaysia
Tel : +603-896…

Kahwin journey 2015: Borang kahwin, HIV test dan lain- lain

Image
Conversation I had baru- baru ni with one of my family member Me: Kau nak tolong sponsor aku kahwin tak? Die: Kau ingat ak kaya sangat ke keje? Me: Takla...sikit- sikit pun jadila.. nak ke tak? Die: Kalau taknak boleh? Me: Tapi nanti kalau kau kawin ak jugak kene tolongkn.. Die: Xpela..nnti ak yg kawin akulah handle sendiri.. Me: Ak kan family..tkkn kau taknak ak tolong lansung? Die: Xpelah, ak kawin ngan org kaya.. Me: -_-
Actually dalam gurau2 tu, I agak terkilan dengan jawapan die..macam sombong pun ad...maybe betul kot xde duit lansung mcm I...maybe die nk sumbang dr segi lain kot....tapi what to do, family tetap family, kite tak boleh ubah pemikiran org, dia tak berada in our shoes and I'm not that type yang suke bising- bising dan luahkan perasaan face to face sebab I'm too afraid to hurt people's feeling. once keluar je perkataan dari mulut bertahi lalat manis belah kanan bibir nih mesti semua pedas- pedas so baik diam... Nampak je tough dan cekal orangnya...tapi I…